SHARE

Mediji, prilikom izvještavanja, ne smiju otkrivati identitet maloljetnika, kao ni informacije koje posredno mogu ukazati na identitet te populacije, saopštila je rukovodilac Službe za odnose sa javnošću i opšte poslove u Agenciji za elektronske medije (AEM), Elvira Ceković.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, komentarisala izvještavanje medija o slučaju koji se desio u Beranama, u kojem je tragično stradalo maloljetno lice, podsjećajući da se AEM oglasila saopštenjem za javnost tim povodom.

„Imamo Pravilnik o programskim standardima u elektronskim medijima, kojim je predviđen visok stepen zaštite maloljetnika, ali u ovakvim slučajevima ono što je važno jeste da mediji ne smiju otkrivati identitet maloljetnika. Mediji ne smiju otkrivati informacije koje i posredno mogu ukazati na identitet“, kazala je Ceković.

Prema njenim riječima, crnogorski mediji često prilikom izvještavanja koriste inicijale maloljetnika, kao i ime i prezime roditelja i mjesta gdje se odigrao neki nemili događaj.

„To je ustvari otkrivanje identiteta.Ono što je karakteristično za medije u ovakvim slučajevima jeste senzacionalistički način izvještavanja. O tome posebno treba da vode računa – da pokažu određeno saosjećanje sa žrtvama, i da poštuju Etički kodeks kada su u pitanju ovakve situacije“, rekla je Ceković.

Ona je ukazala da je važno voditi računa o zaštiti prava maloljetnika i njegove porodice, „da se ne iznose podaci iz privatnog života, a mediji to najčešće pravdaju interesom javnosti da zna“.

„Agencija ne spori pravo javnosti da zna i da se čuje o ovakvim događajima, ali to ne može biti opravdanje da se otkrije identitet maloljetnika ili da se na neprimjeren način izvještava. U ovom slučaju, ne mogu reći da je bilo neprimjerenog načina, ali dosta medija je otkrilo identitet maloljetnika, i to je ono o čemu treba posebno da se vodi računa“, istakla je Ceković.

Na pitanje kako Agencija postupa u slučaju kršenja izvještavanja medija, Ceković je rekla da nije to čest slučaj, ali da se dešava.

„Takve situacije se ne dešavaju često u Crnoj Gori. Mediji su, u prethodnoj situaciji, bili upozoreni od Agencije, izrečena im je sankcija upozorenja, i ti emiteri kojima je izrečena sankcija upozorenja ovog puta su vodili računa i zaštitili identitet maloljetnika“, navela je Ceković.

Kako je istakla, Agencija skreće pažnju da je potrebno preventivno djelovati.

„Upravo zbog toga, u saradnji sa UNICEF-om, organizovali smo obuku za novinare. Doveli smo najbolje Rojtersove trenere povodom etičkog izvještavanja o maloljetnicima. Suština je da mi želimo da se prevetivno djeluje, da se edukuju mediji kako izvještavati o djeci, šta treba poštovati. To je priča koju duže potencira – medijska pismenost“, navela je Ceković.

Mediji treba da iskoriste svoju snagu da pomognu roditeljima, djeci, svima nama da se medijski opismenimo, ali je potrebna i podrška medijima.

„Zato je Agencija tu, i UNICEF, i kroz ovu kampanju Birajmo šta gledamo se trudimo da pružimo podršku medijima kako bi na najbolji način ostvarili misiju medijske pismenosti“, zaključila je Ceković.