SHARE

Direktor Agencije za elektronske medije, sa svojim saradnicima, sastao se sa Ombudsmankom RTV Slovenije Ilinkom Todorovski, predstavnicom Mirovnog instituta iz Ljubljane Brankicom Petković i v.d. direktoricom Instituta za medije Crne Gore Oliverom Nikolić.

Na sastanku je predstavljen model slovenačkog Ombudsmana, koji ima ulogu glasnogovornika javnosti i svojevrsnog medijatora između javnosti i javnog servisa. Funkcija ombudsmana jeste da posreduje između nezadovoljnih konzumenata medija i samih medija, nadgleda primjenu etičkih kodeksa, poboljšava profesionalne standarde u medijima, štiti javnost od neprofesionalnog i manipulativnog novinarskog izvještavanja.

Direktor AEM-a je ukazao da smatra značajnim da je radna grupa za izradu izmjena i dopuna Zakona o RTCG-u prepoznala ulogu i značaj uvođenje ombudsmana, u nacionalni javni servis. Takođe, preopručuje da bi i lokalni javni emiteri trebali da razmišljaju u tom smjeru prilikom donošenja Odluka o osnivanju.

Gospodin Džafić je istakao da je i uspostavljanje jedinstvenog samoregulatornog tijela važno sredstvo za zaštitu uređivačkih sloboda, promovisanje kvaliteta i osiguravanje kredibilnosti medija i reputacije novinara. Za tako nešto je neophodno obezbijediti široko i sveobuhvatno prihvatanje na strani medijskih profesionalaca u vezi s efikasnim funkcionisanjem samoregulacije.

Promocija ovog vida samoregulacije je dio projketa “RESPEKT- Za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građanja u etičke medije”, koji sprovode Institut za medije, zajedno sa Mirovnim institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona.

Fotografije sa sastanka možete preuzeti ovdje.