SHARE

Povodom međunarodnog dana pismenosti, NVO „Mladiinfo Montenegro“ je organizovala radionicu “Pismeno kreativno”.

Prvi dio radionice bio je posvećen značaju medijske pismenosti i osvrtu na medije u Crnoj Gori. U ovom dijelu radionice ispred Agencije za elektronske medije učestvovala je Elvira K. Ceković koja je predstavila projekat kampanje “Birajmo šta gledamo” koju Agencija sprovodi u saradnji sa UNICEF-om u Crnoj Gori. Tom prilikom, Ceković je s mladima razgovarala o medijskoj pismenosti i uticaju medija na njih. Cilj kampanje “Birajmo šta gledamo” je podizanje svijesti građana, posebno roditelja, da mediji sami po sebi nijesu ni dobri ni loši, već da njihov uticaj zavisi od toga kako ih koristimo. Zbog toga je ključno pažljivo birati medijske sadržaje, kritički ih analizirati zajedno s djecom i tako jačati njihovu medijsku pismenost.

Drugi dio radionice vodila je Gordana Vučinić, profesorka književnosti Gimnazije “Slobodan Škerović” koja je u svom izlaganju stavila akcenat na prezentaciju pismenosti, jezičke nedoumice, i pravilno pisanje i izgovaranje u književnosti. Takođe tokom prezentacije bilo je riječi o tome koliko je važno čitanje u sferi unaprijeđenja pismenosti a i generalno kako unaprijediti pismenost i sve to u vidu otvorenih diskusija, tokom kojih će uslijediti brojne vježbe na pomenute teme.

Osim edukativnog dijela radionice, predstavnici NVO “Mladiinfo Montenegro” su na kreativan način predstavili projekat “Less Opportunities + Media Tools = Better Opportunities” kao i mogućnosti koje se pružaju mladima u okviru Erasmus+ programa.

Fotografije sa radionice možete pogledati u našoj galeriji.