SHARE

Predstavnici Agencije za elektronske medije su u petak, 8. marta 2019. godine u Podgorici, prisustvovali okruglom stolu na temu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore.

Okruglom stolu koji su organizovali Ministarstvo kulture, Misija OEBS-a u Crnoj Gori, Savjet Evrope i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori prisustvovali su i predstavnici državnih institucija, medijske zajednice, međunarodnih organizacija i diplomatskih predstavništava u Crnoj Gori, kao i predstavnici organizacija civilnog društva koje se bave medijima.

Nakon uvodnih izlaganja organizatora okrulog stola, uslijedili su komentari ekspertkinja Savjeta Evrope na Nacrt zakona, Eve Salomon i Tanje Kerševan Smokvine. Nakon toga je otvorena debata o predloženim amandmanima i pravnim rješenjima, uz upoznavanje sa analizama međunarodnih medijskih eksperata.

Na kraju je Lejla Dervišagić, koordinatorica za ekspertizu Savjeta Evrope istakla da će Savjet Evrope nastaviti podršku ovom procesu i zaključila da je bitno da sva tri nacrta zakona (Zakona o medijima, Zakona o RTCG-u i Zakona o elektronskim medijima) budu razmotrena zajedno kako bi se sve norme uskladile.

Fotografije sa okruglog stola možete pogledati ovdje.