Predstavnici Agencije za elektronske medije prisustvovali su prezentaciji slovačkog eksperta za medije i izbore Rastislava Kužela na temu „Uloga medija u izbornom procesu“.

Skupština Crne Gore je organizovala ovaj događaj u saradnji sa Ambasadom Slovačke Republike u Crnoj Gori i uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Skup, koji je otvorio predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, je okupio je članove Odbora za dalju reformu izbornog zakonodavstva, pridružene članove iz reda nevladinih organizacija i akademske zajednice, članove Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore i Radne grupe za izradu Nacrta zakona o medijima, eksperte ODIHR-a, kao i predstavnike Delegacije Evropske unije, Misije OEBS-a i Ambasade Slovačke Republike.

Prisutnima su se takođe obratili ambasador Slovačke Republike Roman Hloben i šefica Misije OEBS-a Mariz Davije.

Kao ekspert u oblasti medija, komunikacija, izbora i demokratskog upravljanja sa bogatim međunarodnim iskustvom, Rastislav Kužel je predstavio međunarodne standarde i najbolje prakse, dajući sveobuhvatan prikaz stručnog iskustva iz monitoringa medija i izbora. Kužel je govorio o monitoringu medija, ulozi regulatora medija tokom izbora, izvještavanju medija tokom izbornog procesa, kao i ulozi i uticaju koju platforme društvenih medija imaju na izborni integritet i povjerenje građana. Posebno je istakao da se uloga regulatora medija, tokom izbora, isključivo odnosi na tradicionalne medije (radio i televiziju).

Prezentaciju slovačkog eksperta pratila je aktivna diskusija učesnika o relevantnim specifičnostima iz oblasti medija i izbornog zakonodavstva. Prisutnima se takođe obratio predstavnik ODIHR-a Vladimir Misev, koji se osvrnuo na preporuke koje se odnose na medije iz izvještaja posmatračkih misija OEBS/ODIHR 2016. i 2018. godine.

Fotografije sa prezentacije možete pogledati ovdje.