SHARE

Misija OEBS-a u Crnoj Gori i Agencija za elektronske medije su, 24.04.2018.g., organizovali radionicu na temu „Promovisanje tolerancije i prevencija govora mržnje u medijima“.

Cilj radionice je bio da unaprijede znanje i vještine predstavnika medija, kao i predstavnika Agencije za elektronske medije, u pogledu primjene standarda Evropskog suda za ljudska prava koji se tiču promovisanja tolerancije i prevencije govora mržnje u medijima.

U okviru radionice predstavljeni su konkretni slučajevi govora mržnje, a u fokusu će biti i razlikovanje uvredljivog govora od govora mržnje. Učesnici su imali priliku da unaprijede vještine prepoznavanja i reagovanja na govor mržnje, da razgovaraju o posljedicama govora mržnje, načinima borbe protiv govora mržnje koji su dostupni urednicima i novinarima, kao i odgovornosti koju imaju mediji u ovom slučaju.

Panelisti u okviru radionice bili su: gdin Siniša Bjeković-zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, gđa Valentina Pavličić, ekspertkinja i predstavnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, gđa Milka Tadić, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo i gđa Vesna Alaburić, advokatica i ekspertkinja iz oblasti medijskog prava i borbe protiv govora mržnje.

Fotografije sa radionice možete pogledati ovdje.

Radionica o govoru mržnje AEM i OEBS