SHARE

Povodom slučaja u kojem je tragično stradalo maloljetno lice, a koji od juče zaokuplja pažnju crnogorske javnosti, Agencija za elektronske medije ukazuje da elektronski mediji i portali prilikom izvještavanja o nesrećama ili porodičnim tragedijama, moraju poštovati pravo na privatnost porodice žrtava i drugih osoba koje su pogođene tim događajima.

Obzirom da svako narušavanje privatnosti mora biti opravdano dokazivim javnim interesom, a naročito kada se radi o maloljetnicima, apelujemo na elektronske medije i portale da poštuju pravo na privatnost porodice, koja je preživjela porodičnu tragediju gubitka člana porodice.

Posebno ukazujemo na činjenicu da javni emiteri moraju biti primjer dosljedne primjene profesionalnih i etičkih standarda novinarskog kodeksa, na način koji omogućava realizaciju obaveze o informisanju javnosti, ali istovremeno i potrebu za iskazivanjem saosjećanja, uz eliminisanje rizika od senzacionalizma.

Podsjećamo, u elektronskim medijima i publikacijama je zabranjeno objavljivanje informacije kojom se otkriva identitet maloljetnika i iznošenje pojedinosti iz porodičnih odnosa i privatnog života djeteta. Takođe, ukazujemo da otkrivanje identiteta maloljetnika može biti kroz informacije koje na posredan način upućuju na identitet.

Ne dovodeći u pitanje javni interes da se izvještava o tragediji koja se dogodila, Agencija ne može opravdati otkrivanje indentiteta i pojedinosti iz porodičnih odnosa i privatnog života maloljetnika, zbog čega ćemo sanikcionisati sve elektronske medije koji prekrše navedene standarde.

Saopštenje za javnost AEM povodom zaštite maloljetnika