SHARE

Na poziv Ivana Brajovića, Predsjednika Skupštine Crne Gore, Goran Vuković, direktor Agencije za elektronske medije, i Ranko Vujović, predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije, prisustvovali su XXI Cetinjskom parlamentarnom forumu.

Na Forumu su učestvovali poslanici i predstavnici medijskih kuća iz Crne Gore i regiona, predstavnici relevantnih međunarodnih i nevladinih organizacija, akademske zajednice i diplomatskog kora.

Tokom Foruma održale su se dvije sesije: „Odgovornost parlamenata i javnih servisa u promociji kulture političkog dijaloga“ i „Uloga zakonskih rješenja u jačanju slobode i profesionalnosti rada medija“.

Učesnici su razgovarali o unaprjeđenju zakonodavnih i institucionalnih okvira u cilju jačanja nezavisnosti, profesionalnosti i veće odgovornosti u radu medija. Istakli su da je za svako demokratsko društvo važno da javni servisi služe interesima i potrebama javnosti, odražavajući politički pluralizam

Rad Foruma završen je usvajanjem Zajedničke izjave u kojoj je istaknut značaj medijskog pluralizma, ali i odgovornost za javno izgovorenu riječ. Naglašen je značaj transparentnosti vlasništva nad medijima za zaštitu javne debate u demokratskim društvima. Ukazano je na potrebu daljeg razvoja profesionalnog pristupa, odgovornosti i poštovanja etičkih pravila od strane novinara, čemu poslanici mogu pružiti podršku u okviru svojih nadležnosti.

Učesnici su napomenuli da će svojom javnom ulogom i primjerom biti promoteri kulture političkog dijaloga i time dodatno raditi na stvaranju ambijenta za sučeljavanje mišljenja i predstavljanje različitih argumentacija, međusobnog razumijevanja i poštovanja drugačijeg mišljenja, sa ciljem sveukupnog društvenog napretka.

Galeriju fotografija sa foruma možete pogledati OVDJE. Slike su preuzete sa web sajta Skupštine Crne Gore www.skupstina.me

XXI Cetinjski parlamentarni forum