SHARE

Imajući u vidu složenost situacije i značajno otežano poslovanje svih crnogorskih emitera Savjet Agencije za elektronske medije je, na današnjoj sjednici, odlučio da se komercijalni i javni emiteri (RTV) oslobode obaveze plaćanja naknade za emitovanje u naredna tri mjeseca. Na ovaj način, obaveze ovih emitera biće umanjene za oko 80.000 €.

Na isto sjednici Savjet Agencije je dao i saglasnost da se iz sredstava Agencije izdvoji 30.000 € za nabavku respiratora ili druge medicinske opreme neophodne za prevenciju širenja infekcije ili liječenja oboljelih lica od COVID-19.

Agencija za elektronske medije je mišljenja da se u ovim složenim vremenima treba društveno odgovorno ponašati i ličnim primjerom davati doprinos prevazilaženju ove teške situacije. Smatramo da treba pomoći elektronskim medijima i zdravstvu u Crnoj Gori jer se,  posebno u aktuelnim okolnostima, radi o sistemima od izuzetnog značaja za društvo. Oni se u novonastaloj situaciji suočavaju sa specifičnim profesionalnim izazovima, u cilju olakšanja života građana i zaštite njihovog zdravlja.

Elektronski mediji su pokazali visok nivo profesionalizma i posvećenosti prilikom informisanja javnosti o dešavanjima vezanim za širenje COVID-19, uz svakodnevno izlaganje velikog broja novinara riziku od zaraze u funkciji istinitog i blagovremenog informisanja javnosti o COVID-19.

Zbog toga, važno je da svi pokažemo solidarnost i odgovornost kako bi prevazišli izazove sa kojima se suočavamo u borbi sa COVID-19.

Saopstenje SAEM-a 20.3.2020